HISTORIEGAME  

                                       
       HISTORY-GAMES                       

De beroemde en onovertroffen

VICTORY-TOUR

The VICTORY-TOUR off the 1e Canedian 56e regiment & 1e Canadian Survey regiment.

De beroemde Victory-tour door de canadese troepen. Richting de Noordzeekust, vanaf Arnhem/Deelen via Amersfoort > Hilversum > Amsterdam > Beverwijk.

En de ontwapening van het 25e Duitse legercorps in West-Nederland

Dinsdag-Woensdag 1-2 Mei 1945

Het weer is ondanks de stevige regenbuien een stuk beter dan de afgelopen dagen. Onze Radio- communicatie Officier heeft deze ochtend verlof, geen gevechtsactiviteiten. Door het slecht weer op het Kanaal (straat van Dover) is het verlof van de aflossing troepen met 24 uur uitgesteld. Vanmiddag heeft de 1e Canadian A.G.R.A. een sportieve wapenonderhoud wedstrijd georganiseerd.    

Donderdag-Vrijdag 3-4 Mei 1945

Door het ingaan van de wapenstilstand zijn alle wapenfeiten beeindigd en wordt met goedkeuring van Der Oberkommand Der Wehrmacht boven bezet Nederlands gebied voedsel droppingen uitgevoerd. De weersomstandigheden zijn exstreem koud en vochtig voor de tijd van het jaar. Om 22.30 uur heeft de !e Canadian A.G.R.A. aangegeven dat alle offenschive activiteiten tegen de vijand zijn beeindigd. Het Duitse leger heeft zich overgeven aan Field Marshal Montgomery, wat betekend dat alle verzet van het Duitse leger in West-Europa (Holland & Denemarken) zijn beeindigd.    

Zaterdag 5 Mei 1945

Om 16.00 uur tekent General Blaskowits de overgave van alle Duitse strijdkrachten in Nederland.


Operation toolbox. Voorwaarts zwervende bewegingen zijn volgens de F.D.L. (Fordward Defended Locatity) vandaag niet toegestaan.

's Avonds tijdens de conferentie bij de 1e Canadian A.G.R.A. hoort onze Commanding Officier dat het regiment gaat helpen bij het afmarcheren van de 160.000 Duitse militairen van de 25e Legergroep die in het westelijk deel van Nederland bevinden. Het Aerodrome te Arnhem (Vliegveld Deelen) wordt het centrale Dump voor Duitse voertuigen, kanonnen, en resterende kleine wapens.  

Zondag 6 Mei 1945

Ons peloton en de battery's zijn uit bedrijf genomen. De munitie is retour gezonden naar de RASC (Royal Army Service Group). Samen met vijf N.C.O.'s (onderofficier/sergeant) is onze Luitenant Blackwell naar het 1e Canadian AGRA training centrum in Arnhem gestuurd, voor het volgen van een opleiding tot assistent Chief Instructeur. 

Maandag 7 Mei 1945

In de Franse stad Reims wordt door Duitse General Jodl om 02.41 uur C.E.T. (Central European Time) de onvoorwaardelijke overgave getekend. Dit betekend dat op 8 Mei 1945 om 23.01 uur alle onder Duits gezag staande strijdkrachten waar ook te wereld hun actieve operaties zullen staken.

Dinsdag 8 Mei 1945

Een verkenning eenheid gaat naar de noordelijke gebieden van Nederland, de resterende eenheden trekken naar de westelijk gelegen gebieden richting de Noordzeekust. De route loopt via Amersfoort, Hilversum en Amsterdam naar Beverwijk. Omdat wij de eerste geallieerde troepen zijn die zich in voormalig bezet gebied begeven, houden we rekening met Duitse sluipschutters.


Met uitzondering van enkele schoten ver van het Konvooi in Amsterdam, hebben er zich geen bijzonderheden voorgedaan. Tijdens de beroemde en onovertroffen VICTORY-TOUR van onze regimenten door de dorpen en steden, worden we door een dolgelukkige en enthousiaste bevolking met open armen ontvangen. Zodat het soms onmogelijk was om vooruit te komen.


Het Regiment Headquarter onder leiding van Luitenant-Kolonel W.W. Reid is neergestreken aan de grens van het stadje Beverwijk. Nabij Flakbatterie Bahnhoff W.N.42 (geleggen achter het station Beverwijk, 50m ten zuiden van de Pijpkade). In de middag met het hoofd van de politie afspraken gemaakt voor een officiele receptie met de Burgermeester van Beverwijk.   

Woensdag 9 Mei 1945

De Commanding Officier bezoekt de officiele receptie bij de Burgemeester van Beverwijk. Hier worden afspraken gemaakt over het ontwapenen van leden van de N.S.B.. De Commanding Officier van het R.H.Q. (Regiment Head Quarter) ontvangt de Duitse officier Oberst Adler, om hem instructie te geven met betrekking tot het inleveren van alle wapens, munitie, materieel, apparatuur en documenten.  

Donderdag 10 Mei 1945

Samen met de 56e Heavy Regiment en de 1e Canadian Survey hebben we een cordon om Beverwijk gelegd. Achter park Westerhout hebben we een depot ingericht voor de opslag van in beslag genomen wapens en munitie. In de loop van de dag hebben we een bezoek gebracht aan in de regio gelegerde Duitse units


Marineschutz Regiment 163             Kommandeur Kaptein Suhr

Festungstamm                                  Kommandeur Kaptein Richmuller

Marine Artillerie Abteilung 201          Kommandeur Kaptein Vogel

Marine Flak Abteilung 816                Kommandeur Kaptein VonTrippen

3 Coy Marine Festung Pioneer BN   Kommandeur Hauptmann Kwietek

3 Coy Orgination Todt Bau Bn 1       Kommandeur Bauleiter Neumann


Deze units ontvingen hun order voor het overgeven van hun wapens en technische apparatuur. 

Vrijdag 11 Mei 1945

Sinds vandaag staat de 56e Heavy Regiment tot uitvoerende taken onder het commando van 2e C.I.B.. De administratieve taken blijven onder de 1e Canadian A.G.R.A. vallen.

Wartime dairy Jack Harrison

Sergeant R.C.A. 17e Battery 56e Regiment

Zaterdag 12 Mei 1945

Verlaat om 8.00 uur wagenkonvooi om mij bij de rest van mijn eenheid te voegen. Reis in een 3 tons truck via Arnhem, Utrecht, Amsterdam, en het Regiment Head Quarter aan de grens van het stadje Beverwijk, gelegerd in een voormalige Duitse luchtdoelbatterij (Flakbatterie Bahnhoff W.N.42). Arriveer net op tijd in het kamp om mee te rijden naar onze voorlopige bestemming, het kustplaatsje Wijk aan Zee. Hier nemen wij de goed gecamoufleerde en diep in de hoge duinen ingegraven stellingen in. 's Avonds kijk ik rond in de ontelbare bunker die door een doolhof van overdekte gangen en trappen van bunkers die met elkaar zijn verbonden. In de dagen daarna blijk het hier te gaan om diverse kustbatterijen, radarposten, wasruimtes, commando-centrum, luchtdoelstellingen, machinegeweernesten, luchtdoel-controlcentrum, keukens woonbunkers alsmede een compleet ziekenhuis aan de dorpsweide (achter Egbertduin). Dit alles omgeven door diverse soorten versperringen in de vorm van ontelbare mijnenvelden, antietank-betonmuren/grachten, drakentandversperringen, en verhoogde duinen. alle toegangswegen konden indien noodzakelijk met beton-roldeuren worden afgesloten (Walzkopfsperre). In de ochtend hebben de Duitse militairen hun intrek genomen in een aantal hotels in het dorp. Brigadier Bebney en ik hebben de nacht doorgebracht met wachtlopen bij de verlaten Duitse stellingen.

Zondag 13 Mei 1945

In de wandelgangen vernomen dat de Festung Kommandeur General Huttner een bezoek heeft gebracht aan R.H.Q. te Beverwijk, helaas voor hem was de Commanding Officier en zijn adjudant afwezig. heb tot de middag wacht gelopen. Iedereen is op een of andere wijze met bewakings diensten werkzaam. Zoals het bewaken van meteorologische apparatuur, wapens munitie en wegversperringen. Maar ook het Rodekruis ziekenhuis te Beverwijk krijgt bewaking. Zins kort is de voormalig Festung IJmuiden (IJmuiden, Beverwijk, Heemskerk) een verzamelplaats geworden voor alle in Noord/Zuid Holland gelegerde Duitse troepen. Het komt bijna onwerkelijk over , het wemelt van de groote groepen Duitse troepen die in een schijnbare vrijheid rondwandelen. Ze zijn allemaal ontwapenden staan onder leiding van hun eigen officieren en voeren nog steeds hun eigen administratie. Een rustige middag, heb de was gedaan. 

Maandag 14 Mei 1945

In de middag opdracht gekregen het gebied te inspecteren op achtergebleven wapens en munitie. S'Avonds in de kantine naar de radio geluisterd, tafeltennis en biljart gespeeld. 

Dinsdag 15 Mei 1945

Om 9.15 uur aanvang 24 uurs wacht. Bij de grote staalfabriek (Koninklijke Hoogovens) een kantoortje ingericht als wachtlokaal. In de loop van de dag diverse geschuts opstellingen geinspecteerd. In de dichte bossen rond Beverwijk zijn duizenden soldaten in tenten ingekwartierd. 

Woensdag 16 Mei 1945

Ben om 9.00 uur afgelost. We worden met een truck naar luchtdoelbatterij Dunenberg gebracht (op de top van het duin boven Hotel de Kluchte).. Leden van de 816 Marine Flak Abteillung hebben diverse installaties bij de staalfabriek gesaboteerd. van onze commanding Officier heeft Kommandeur Kaptein Tripper orders gekregen om hier een eind aan te maken. Zoniet dan dan zal hij en zijn manschappen voortaan in de openlucht overnachten. De avond in de kantine doorgebracht.   

Donderdag 17 Mei 1945

S'Morgens toezicht houden bij het schoonmaken van de sanitaire ruimtes. Hoorde s'avonds dat ik naar een cursus voor onderofficier moet. Deze wordt gegeven bij de 1e Canadian A.G.R.A. school Aerodrome (luchthaven Deelen).   

Vrijdag 18 mei 1945

De parkeerplaats (naast hotel de Kluchte) schoon gemaakt en dec rest van de dag aan een 254 sign Tatra Truck gesleuteld. De avond in de kantine door gebracht.

Zaterdag 19 Mei 1945
Een rustige dag, ben met Nesbiitt door het dorpje Wijk aan Zee gewandeld. De eerste voormalige bewoners keren terug naar hun eigen huizen.

Zondag 20 Mei 1945

Om 9.00 uur vertrek ik met een Chevy 15CWT Truck vanuit Wijk aan Zee om de cursus tot onderofficier te volgen in Deelen.

Maandag 2 juni 1945

Kom in de loop van de middag terug in Wijk aan Zee. Heb de avond in de kantine doorgebracht.

Dinsdag 3 juni 1945

S.Morgens met het regiment een kerkdienst gevolgd in de grote kerk van Beverwijk gevolgd (Wijckertoren). Gevolgd door een Militaire parade in het centrum van Beverwijk, samen met RCA 56e Heavy Reg. 17 Batt. en de RCA 1e Survey Reg.. Deze wordt afgenomen door de commandanten van de regimenten en de Burgermeester van Beverwijk. De avond doorgebracht in de kantine met biljarten. 

Woensdag 4 juni 1945

Na het ontbijt ga ik wachtlopen bij de toegang van de kustbatterij (Seeziel Batterie Wijk am See W.N.66) Er worden twee posten uitgezet, om te voorkomen dat er spullen uit de bunker wordt gestolen. Het duingebied van de batterij huisvest een verbazingwekkend systeem van onderkomen, schutsbunkers en een commandocentrum met diverse optische instrumenten en rekenmachines. Ons wachtteam onder leiding van sergeant Dixon bestaat uit 4 onderofficieren en 12 manschappen.    

Donderdag  5Juni 1945

Vandaag be ik de wachtcommandant. Na 11.00 uur naar de kop van de Noordpier gelopen, om de torpedo- lanceerinstallatie te inspecteren.

In de vooravond hebben we de gecamoufleerde barakken van het voormalige hoofdkwartier van Von Trippen bekeken. Door toedoen van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten is hier veel vernield en gestolen.

Het is vandaag 1 jaar nadat de bevrijding van West-Europa begon, 
met de landing van geallieerde troepen op de stranden van Normandie Frankrijk.
"D-Day Dinsdag 6 juni 1944"

Vrijdag 6 Juni 1945

Beeindig mijn wachtronde om 11.00 uur. Ik ben de rest van de dag vrij. Breng een bezoek aan de commando-bunker van de kust batterij Wijk (Seeziel Batterie Wijk am See W.N.66) en bekijk de ingewikkelde apparatuur en haar optische instrumenten. Overal liggen diverse uitrusting stukken, een chaos van diverse documenten en meubels. Een vreemd document en een Duitse overzicht kaart (Gesamtplan Festung IJmuiden) meegenomen als oorlog-souvenir. Die avond met George Dixon in de kantine biljart gespeeld.     

Zaterdag 7 Juni 1945

Om 11.00 uur de wacht overgenomen als wachtcommandant. Nadat ik de warmwatervoorziening heb hersteld kunnen gebruikmaken vann de wasgelegenheid. heb een hete douche genomen. het is redelijk weer, zonnig, maar een stevig wind. het is dus alles behalve warm. Na de aflossing kunnen we die avond naar de dansavond in het Badhotel.

Zondag 8 Juni 1945

Ben om 11.00 uur uit de wacht gekomen. Een rustige zondag. Heb een partij 9mm munitie gevonden voor onze stengun. Op konijnenjacht, prijsschieten, want die zijn er in overvloed.

Maandag 9 Juni 1945

Zoals gewoonlijk moeten we om 11.00 uur weer wachtlopen. Onderzoeken een deel van de ondergrondse vestingwerken waar we tot op heden nog niet zijn geweest. De commando bunker (Ungruco W.N.67 fl250) van Von Trippens. bij de lokale bevolking beter bekent als de bioscoop-bunker. In de warboel van kamer en gangen van dit voormalige vluchtleidingscentrum zijn we tot twee maal toe verdwaald. De rest van de nacht in het wachtlokaal doorgebracht. 

Dinsdag 10 Juni 1945

Heb vandaag een vrije dag. Ben vanavond met George Dixon en Johny Ceo op konijnenjacht geweest.

Woensdag 11 Juni 1945

Samen met George Dixon wachtlopen. Inventariseren van de munitie die ligt opgeslagen in de vele bunkers. Nabij de pier vinden we een 40mm kanon. in een grote nog onbekende bunker vinden we een zoeklicht en een tweetal 28-pijps raketwerpers en een aantal kleine vlammenwerpers. 

Donderdag 12 Juni 1945

Het is nog steeds kou en het waait stevig als ik in de ochtend mijn wacht beƩindigd. In de namiddag weer een partij 9mm munitie gevonden.

In de vooravond voor de kinderen uit Beverwijk een feestje georganiseerd. Ben na de thee in de buurt van het wachtlokaal weer op konijnenjacht geweest.

Vrijdag 15 Juni 1945

Plaatsing naar Bocholt (D)  

54 jaar later 1999

Zaterdag 13 februari 1999

Ik heb vandaag om ongeveer 10.30 telefonisch contact gehad met Jack Harrison en zijn broer. Vanwege de zwakke gezondheid van Jack (herstellenden van een tweetal beroertes) kan hij niet ingaan op onze uitnodiging om naar Nederland te komen voor een reuniƩ.

Dinsdag 1 Juni 1999

In zijn brief laat Jack Harrison blijken dat hij onze ideeen op prijs stelt. Als blijk van waardering schenk hij ons zijn oorlog trofee van 6 juni 1945.

Een bijzonder document en een Duits landkaart. 

De schriftelijk reactie van Jack Harrison op het telefoongesprek met Richard van Beek